Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gaspar de Portolà (1717-1786)

El llinatge de la família Portolà té el seu origen a Arties i fou arran de la transhumància que acabaren fixant la seva residència en terres de la Noguera. El pare de Gaspar de Portolà va obtenir categoria de noble i el títol de baró de Castellnou del Montsec pels seus serveis al costat del Felip IV.

A Àger adquiriren els drets de castellania que sustentarien l'important casal a Sant Martí del segle XVIII. No hi ha constància del lloc de naixement de Gaspar de Portolà, però existeix la possibilitat que hagués sigut a Àger, on la seva família i posteriorment ell mateix establiren la seva residència. Aquesta hipòtesi la mantingué el pare Sanahuja, un dels primers i més destacats impulsors de la seva biografia. Fou explorador i militar lluitant a l'exèrcit de Carles III, on assolí el grau de Coronel de Dragons.

El 1767 fou enviat, juntament amb un destacament de voluntaris catalans a la Baixa Califòrnia, com a primer governador d'aquell territori amb la missió d'expulsar-ne els jesuïtes i organitzar una expedició cap al nord, moment en què descobrirà i conquerirà la Badia de Sant Francisco. Posteriorment fou destinat a Puebla (Mèxic) com a governador.

El 1785 tornà de Mèxic i un any després fou nomenat Tinent del Rei de la Plaça i Castells de Lleida. Aquest mateix any morí i les seves despulles foren dipositades al panteó militar de l'actual parròquia de Sant Pere de Lleida.