Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

HISTÒRIA

La història de la vila d'Àger es perd en el temps. La seva importància geoestratègica la convertí en un enclavament fronterer on se succeïen batalles i conquestes.

hist_anticmolidefarina.jpg    Antic molí de farina

La vall d'Àger fou habitada almenys des de l'època neolítica i és probable que la vida urbana es formés a partir d'un poblat ibèric. Alguns vestigis, com la necròpolis trobada al costat de l'actual cementiri, donen fe d'un passat visigòtic.

La toponímia, les restes arqueològiques, el sarcòfag romà del s. III i el camí romà testimonien una intensa romanització  que va ser seguida per  la dominació islàmica durant els segles VIII, IX i X, període en què Ayera era base militar musulmana a la línia fronterera Àger-Artesa.

hist_escutvilaantic.jpg     Escut de la vila antic

El 1042, Arnau Mir de Tost conquerí la vall, i es convertí en senyor de tota la frontera cristiana esdevenint el tronc de la nova nissaga del Vescomtat d'Àger i més tard del Comtat d'Urgell.

hist_murallacastell.jpg      Muralla del castell

A començament del segle XV, amb la caiguda del Comtat d'Urgell, es clou el capítol més brillant de la història d'Àger que restarà com a senyoriu, juntament amb la resta de la vall, sota l'arquebisbat de Tarragona fins a la desamortització de Mendizábal.

hist_torremajor.jpg      Torre major