Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sandro Rosell dona una reproducció del fresc de Sant Jaume i Sant Judes Tadeu a l’Ajuntament d’Àger

L'acte d'entrega al consistori d'Àger
L'acte d'entrega al consistori d'Àger

DIJOUS 09 DESEMBRE 2021

 L’original va haver de ser traslladat de la Col·legiata de Sant Pere per garantir-ne la conservació, a finals dels anys 50

 

El dirigent esportiu i empresari Sandro Rosell, qui té lligams familiars amb el municipi d’Àger, ha fet una donació a l’Ajuntament que consisteix en una reproducció del fresc de Sant Jaume i Sant Judes Tadeu. L’original d’aquesta obra va romandre a la Col·legiata de Sant Pere d’Àger fins que, l’any 1958, va haver de ser traslladat per garantir-ne la conservació.

Aquest dijous, 2 de desembre, ha tingut lloc l’acte d’entrega d’aquesta donació, a la qual han assistit diferents personalitats del municipi. Durant l’acte, s’ha destapat el fresc i s’ha penjat a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Àger.

 

Es tracta d’un fresc de prop de 3 metres, de mides originals, i és una reproducció autoritzada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que és l’espai museístic que actualment té l’original en exposició permanent. El fresc original, de l'escola del mestre de Pedret, i la resta de frescos, que representaven els 12 apòstols, es van traslladar el 1958 de la Col·legiata de Sant Pere d'Àger, perquè es va determinar que el conjunt monumental no oferia garanties perquè es preservessin, i davant el perill que aquestes obres fossin venudes als Estats Units, com va succeir amb algunes pintures del romànic català.

 

Rosell ha dut a terme dues reproduccions, i una d’aquestes ha estat donada al municipi d’Àger. Les reproduccions coincideixen en les seves mides amb els originals, però no en els seus materials, ja que, amb l’objectiu que no siguin confoses amb falsificacions, la legislació marca que, o bé els materials, o bé les dimensions, s’han de diferenciar de les obres originals.

 

Donació d’un terreny per al col·legi

La família Rosell està molt implicada amb el municipi d’Àger, i aquesta no és la primera donació que fa al consistori. Un altre exemple fou la donació d’un terreny annex a l’Escola Pública Andreu Farran d’Àger per tal que en poguessin gaudir les nenes i els nens del col·legi. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Àger ja ha començat a integrar-lo a l’escola, amb la instal·lació d’una escala que connecta aquesta parcel·la amb el recinte educatiu. Per la seva banda, els infants de l’escola ja han començat a fer hort en aquest espai. Està previst que, en els pròxims anys, el consistori d’Àger dugui a terme més intervencions per integrar aquest espai a l’escola Andreu Farran.