Inicien una excavació arqueològica al jaciment de Santa Coloma d’Àger per apropar-se a les comunitats rurals de la Vall entre els segles V i XI
DILLUNS 29 AGOST 2022
Tindrà lloc del 5 al 16 de setembre, i a mesura que es vagin fent troballes, es programaran activitats per al públic general
El jaciment arqueològic de Santa Coloma d’Àger, ubicat sota el camí del Coll d’Ares, serà el protagonista d’una nova excavació arqueològica, que es durà a terme del 5 al 16 de setembre, i anirà a càrrec del grup de recerca en arqueologia agrària de l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Els i les professionals que treballaran en aquest jaciment volen conèixer tot allò que té a veure amb la producció agrària, l’alimentació i la salut dels individus que van viure a la Vall d’Àger entre els segles V i XI.
L’excavació, dirigida per l’arqueòleg i professor de la UAB Jesús Brufal, i per dues arqueòlogues de la mateixa universitat, comptarà amb la participació de tres estudiants d’arqueologia, que durant onze dies s’aproparan a la vida de les comunitats rurals que van viure a Àger entre l’Antiguitat Tardana i l’Alta Edat Mitjana.
S’estudiaran els sarcòfags i l’arquitectura del jaciment
En concret, els treballs tenen l’objectiu de reprendre el sondeig que es va iniciar el 2015, en el qual es van identificar diversos sarcòfags amb individus enterrats, així com arquitectura que podria estar relacionada amb el que es creu que fou una basílica paleocristiana, descoberta als anys vuitanta i que avui es troba ubicada en aquest mateix indret.
D’aquesta manera, els professionals volen resseguir aquests murs que es van trobar, a la vegada que volen estudiar el món funerari de l’antiguitat, a través de les restes humanes trobades als sarcòfags. Per fer-ho possible, es duran a terme diversos estudis de bioarqueologia i d’arqueologia funerària.
Visites per al públic general
A mesura que es vagin fent les troballes, els i les arquitectes implicats en la recerca programaran diverses activitats per al públic general, amb l’objectiu que el veïnat de la zona pugui conèixer els treballs que s’hi estan fent i tot allò que s’ha descobert amb aquesta excavació. Les dates d’aquestes activitats es donaran a conèixer en els pròxims dies, en funció del ritme de l’excavació, de les troballes que s’hi duguin a terme i de la climatologia.
Les excavacions a Santa Coloma d’Àger, iniciades els anys vuitanta
En aquest espai catalogat com jaciment arqueològic s’hi ha localitzat diverses troballes arqueològiques, des de principis del segle XX i fins al present. Les primeres excavacions es van realitzar entre els anys 1983 i 1984, i van anar a càrrec de dos arqueòlegs del municipi, Francesc Fité i Prim Bertran, que val localitzar aquesta suposada basílica paleocristiana. L’any 1997 es va fer una segona intervenció d’urgència, a causa d’unes obres en un magatzem, i el 2011 es va fer un petit sondeig, per al programa de divulgació televisiu ‘Sota terra’, de TV3.
No fou fins a l’any 2014 que l’arqueòleg Jesús Brufal, primer a través de la Universitat de Lleida (UdL), i després de la mà de la UAB, va iniciar noves excavacions els anys 2014, 2015, 2018 i 2020. Aquest 2022, Brufal reprèn els treballs que va començar el 2015, gràcies a la concessió d’un projecte de recerca en matèria arqueològica que té aquest emblemàtic jaciment com a protagonista sota el títol ‘Producció agrària, alimentació i salut entre l'Antiguitat Tardana i l'Alta Edat Mitjana al nord-est de la península ibèrica’.
El següent pas, l’estudi de les peces
Una vegada hagi finalitzat l’excavació, els i les professionals traslladaran les restes materials al laboratori d’arqueologia medieval de la UAB perquè puguin ser estudiades. Una vegada s’hagi dut a terme l’estudi, els diferents agents implicats debatran si cal enterrar els individus de nou a Santa Coloma d’Àger per protegir-los, dipositar-los al Museu de la Noguera de forma provisional, o bé iniciar un projecte de conservació i museïtzació de l’espai.