Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Finalitzen les obres d’asfaltatge de la carretera dels Masos de Millà, que connecta Àger amb l’Aragó

DILLUNS 26 SETEMBRE 2022

La descoberta de nous sarcòfags dels segles V i VI a Santa Coloma d’Àger permetran conèixer millor el passat de la Vall

 

El consistori comença a preparar la 25a Fira Artesana i fa una crida perquè la població dugui fotos antigues del certamen per fer una exposició commemorativa

 

Àger ha donat per finalitzades aquest divendres les obres de millora del camí que connecta Vilamajor a Masos de Millà, que ha servit per arranjar aquest vial de 9,4 quilòmetres que es trobava deteriorat pel pas del temps, i per garantir la seguretat dels qui el fan servir. Els treballs, que es van iniciar al mes de març, han tingut un import de 995.000 euros i estan finançats pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i els fons Leader.

 

L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, ha explicat que es tracta d’una mesura molt important per lluitar contra el despoblament, ja que és cabdal mantenir les vies i les connexions amb altres territoris. En aquest sentit, l’alcaldessa ha detallat que aquesta carretera és la connexió més directa que hi ha per anar cap a l’Aragó, i que, l’alternativa, obliga a passar per Alfarràs i fer molt més tomb, amb la qual cosa, les obres suposaran una millora substancial per a les persones que hagin de desplaçar-se cap a la comunitat veïna.

 

Finalitzen els treballs al jaciment de Santa Coloma d’Àger

Paral·lelament, una vegada finalitzats els treballs excavació al jaciment arqueològic de Santa Coloma d’Àger, els i les professionals treballen en les datacions i les catalogacions de les troballes, i des de l’Ajuntament valoren molt positivament la tasca que ha dut a terme l’equip arqueològic al jaciment per contribuir a conèixer una mica millor el passat d’Àger, així com l’interès que han suscitat les excavacions arqueològiques en el veïnat del municipi i de la comarca.

 

En concret, l’excavació s’ha desenvolupat en una zona del jaciment que fou excavat per primera vegada l’any 2015, i que aquest mes de setembre ha tornat a ser objecte d’estudi per part d’un equip arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En concret, un equip de 6 arqueòlegs i arqueòlogues ha excavat i documentat diverses estructures arquitectòniques que es poden relacionar amb cambres funeràries, a l’interior de les quals s’hi han localitzat i identificat quatre nous sarcòfags, dels quals se n’ha excavat tres, dos fosses del tipus cista, de les quals se n’ha excavat una, i dos enterraments amb taüt que també s’han excavat.

 

A l’espera dels estudis de radiocarboni per poder datar les troballes

A falta de resultats concloents en les datacions, l’equip d’arqueòlegs sosté que els sarcòfags es contextualitzen entre els segles V i VI, i s’arriba a aquesta conclusió a partir de la inicial datació d’un individu inhumat en un sarcòfag excavat en la intervenció arqueològica prèvia. En aquest sentit, l’equip explica que la datació de la resta d’inhumacions han d’esperar els estudis de radiocarboni, amb les quals es podrà conèixer amb més exactitud de quina època són les restes.

 

Segons sosté l’arqueòleg a càrrec de l’excavació, Jesús Brufal, aquestes cambres funeràries formarien part d’un complex sagrat al voltant de la suposada basílica de Santa Coloma, excavada els anys 1983 i 1984. Fora d’aquestes edificacions s’estén una necròpolis d’inhumacions, la cronologia de les quals abraça des del segle VII fins la conquesta de la Vall d’Àger andalusina per part d’Arnau Mir de Tost en ple segle XI.

 

La intervenció arqueològica al jaciment de Santa Coloma d’Àger forma part del pla d’actuacions del projecte de recerca ‘Producció agrària, alimentació i salut entre l’Antiguitat Tardana i l’Alta Edat Mitjana al nord-est peninsular’, concedit i finançat pel  Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La campanya també ha rebut el suport de l’Ajuntament d’Àger, la Fundació Arnau Mir de Tost i el projecte de recerca ‘Órdenes agrarios y conquistas ibéricas (siglos XII-XVI). Estudios comparatives’.

 

Una crida per recollir fotos antigues de la Fira Artesana d’Àger

L’Ajuntament d’Àger ja ha iniciat els preparatius de la 25a Fira Artesana d’Àger, un certamen que està previst pel primer cap de setmana de desembre i que omplirà el poble de parades d’artesania, demostracions, exposicions d’artistes locals i del territori, i moltes altres activitats.

 

En aquest sentit, el consistori té previst fer una exposició de fotografies antigues del certamen, amb l’objectiu de commemorar-ne els 25 anys. Per aquest motiu, ha fet una crida a totes les persones del municipi, o les persones del territori que disposin de fotografies antigues del certamen, per tal que les duguin a l’Ajuntament. Les fotos s’escanejaran i es retornaran a les persones propietàries. A través d’aquesta iniciativa i de totes les instantànies que es recullin, l’objectiu és poder recordar els orígens d’una fira que ja està més que consolidada.

 

Igualment, el consistori cerca persones voluntàries que tinguin ganes de participar en l’organització del certamen, i anima a tothom a fer aportacions i suggeriments per fer d’aquesta festa de l’artesania un certamen encara millor.