Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple d’Àger aprova un conveni amb l’Associació de Col·laboradors de Protecció Civil per continuar garantint les comunicacions radiofòniques d’emergència a tot el territori

DIMARTS 28 FEBRER 2023

El Ple de l’Ajuntament d’Àger d’aquest divendres, 24 de febrer, ha aprovat un conveni amb l’Associació de Col·laboradors de Protecció Civil, que servirà per formalitzar la relació existent entre el consistori i l’associació per tal de garantir les comunicacions radiofòniques d’emergència a tot el territori de Lleida, Alt Pirineu i Aran. En concret, l’Ajuntament d’Àger és, des de l’any 2005, el consistori de referència de l’associació, ja que el seu servei de comunicació se situa a la serralada del Montsec, a una alçada de 1.750 metres.

 

A través d’aquesta infraestructura, l’Associació de Col·laboradors de Protecció Civil pot prestar serveis radiofònics en cas d’emergència o de fallida de les comunicacions a tot el territori, tenint en compte que la seva transmissió es duu a terme a través de l’espectre radioelèctric i que, per tant, no depèn de les comunicacions per cable. Ara, a través d’aquest conveni, que s’ha aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern i l’abstenció de l’oposició, la relació entre l’Ajuntament i l’associació, es formalitza fins al març del 2028.

 

L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, ha posat en valor el paper que juga el Montsec, ateses les seves característiques físiques, la seva alçada i el seu equipament en comunicacions a l’hora de garantir la seguretat de tot el territori de Lleida i el Pirineu en cas de fallida de les comunicacions.

 

La tasca de l’Associació de Col·laboradors de Protecció Civil

L’Associació de Col·laboradors de Protecció Civil, tal com explica el seu president a la demarcació, Emili Nadal, veí de Sant Josep de Fontdepou, és una entitat que compta amb persones col·laboradores de tot el territori, especialitzades en les comunicacions per ràdio. Des de la seva constitució, arran de les riuades de 1982, l’entitat ha tingut més de 900 persones voluntàries al territori.

 

L’entitat duu a terme proves setmanals amb tot el territori de Lleida, i centralitzades des del Montsec, i està a disposició de les autoritats per efectuar comunicacions en cas de fallida. En aquest sentit, Nadal destaca la col·laboració de l’Associació amb les autoritats quan l’any 2014 un accident va produir un tall en un cable de fibra òptica entre el Pont de Suert i Vielha i va deixar sense telèfon fix, banda ampla i telefonia mòbil el territori, de manera que les comunicacions es van efectuar a través de la xarxa de l’associació.