Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comunicat de l'Ajuntament sobre el projecte per regular la gran afluència al Pantà de Canelles i al Congost de Mont-Rebei

DILLUNS 24 AGOST 2020

El motiu d’aquest escrit es donar a conèixer, a tots els habitants d’aquest municipi, el projecte que ha iniciat aquest Ajuntament per solucionar  un problema que fa anys que s’hauria d’haver regulat, i que cada dia s’està agreujant donat l’augment de visitants al pantà de Canelles i a la Pertussa, amb el perill que això comporta per la impossibilitat d’accedir, en el cas que calgués, els serveis d’emergències (ambulància, bombers, forestals,...) pel gran nombre de vehicles aparcats als marges dels camins.

Aquest projecte ha estat impulsat, amb el recolzament d’aquest Ajuntament, pels departaments de Territori i d’Interior en detectar el perill que comporta aquesta massificació de gent i vehicles.

Als veïns de Corçà, els vam fer arribar un escrit detallant les actuacions que volíem dur a terme i un cop escoltats i tingudes en compte les seves aportacions, i consultats i escoltats diferents experts, tant del sector turístic com mediambientals hem proposat les següents actuacions:

  • Instal·lar un punt de control amb una caseta a la bifurcació del Pantà i la Pertusa on es controlarà tant els vehicles  com els usuaris que vagin als dos llocs (Pantà i Congost per la Pertussa).  En aquest punt hi haurà un vigilant i una barrera on se’ls i facilitarà tota la informació per poder fer les activitats amb seguretat i de forma sostenible. Com molt bé han dit els veïns de Corçà als mitjans de comunicació, actualment no hi ha cap tipus de control i creiem que és imprescindible una actuació amb aquest sentit.
  • Al costat de la caseta, al camp que hi ha entre el restaurant i el creuament del Pantà-Pertussa, habilitarem un pàrquing de 25-30 places que farà una funció dissuasiva per si en algun moment els pàrquings actuals estan plens i evitar que s’aparqui als borals.
  • També s’habilitarà al mateix aparcament, uns espais per a poder aparcar busos, i així evitar, com passa fins a dia d’avui, que col·lapsen l’entrada al poble. Aquests baixaran fins al pantà, deixaran als visitants i tornaran a marxar cap a l’aparcament de Corçà fins que hagin de tornar a recollir-los.
  • Les persones que vulguin anar a l’embarcador a gaudir de les activitats aquàtiques podran utilitzar el pàrquing actual. D’aquesta manera tindrem un control de totes les persones que entren i surten diàriament.
  • Les persones que vulguin anar a fer activitats a la pertusa (ferrades, caminar..) també podran passar cap al pàrquing de la pertusa existent.
  • Als aparcaments tant del Pantà com de la Pertussa hi haurà unes places reservades als veïns i veïnes del municipi.
  • Aquests 3 pàrquings durant la nit estaran tancats i no s’hi deixarà pernoctar, cosa que ara està passant i a part de les molèsties als mateixos veïns evitarem els possibles perills que això podria arribar a comportar.
  • És farà un conveni amb les diferents empreses que realitzen activitats a la zona per finançar el manteniment de les infraestructures.
  • Instal·larem uns lavabos i punt de recollida de deixalles

 

Per altra banda s’està elaborant un Pla Director per part de la Generalitat i el Govern d’Aragó juntament amb la diputació de Lleida i Osca, els tres consells comarcals afectats i els ajuntaments d’Àger, Sant Esteve de la Sarga i de Viacamp en el que es regularà tant la làmina d’aigua (barques, caiacs...) com la gent que camina pels diferents camins del congost (escales, Pertusa i Masieta).  Aquest pla establirà el nombre de visitant que podrà entrar diàriament, tant per aigua com per terra. Això vol dir que serà un nombre limitat i identificat, i per fer això caldrà disposar tant d’infraestructures (aparcaments, lavabos, escombraries.) com de mitjans humans de control.

Un cop disposem del Pla Director caldrà adaptar i desenvolupar-lo i serà llavors quan es farà una regulació definitiva.

Estem treballant, en la millora de l’accés al poble de Corçà, la Pertussa i al Pantà, donat el seu mal estat per la manca de manteniment durant anys. Una de les primeres actuacions, sol·licitades per l’Ajuntament, que ja s’estan executant és la corba d’entrada de la C-12 a la carretera de Corçà.

 

Cal remarcar que el més fàcil seria continuar obviant el problema, com s’ha estat fent fins ara, però com a consistori, creiem que estem obligats a fer quelcom  per mirar d’evitar qualsevol incident que puguem acabar lamentant.

 

Restem a la vostra disposició.

Àger, 23 d’agost de 2020

L’EQUIP DE GOVERN

 

Document Actions