Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Àger acull un camp de treball per a joves que adequa la ruta de la Transcabanera al seu pas pel municipi

El jovent, durant la xerrada explicativa a càrrec d'un pastor del municipi
El jovent, durant la xerrada explicativa a càrrec d'un pastor del municipi

DILLUNS 05 JULIOL 2021

El consistori ha organitzat activitats de lleure per als nois i noies amb l’objectiu que coneguin el municipi i el seu entorn

  

El municipi d’Àger ha acollit aquesta setmana un camp de treball de joves que tenen l’objectiu d’adequar la ruta de la Transcabanera, que recupera el recorregut que feien els ramats per anar a les pastures de muntanya, des de l’Estany d’Ivars i Vila-sana fins a Taüll, i una part de la qual passa per Àger.

Una quinzena de joves d’entre 14 i 16 anys, s’ha instal·lat durant dos dies al municipi, gràcies a la cessió del local del jovent per part de l’Ajuntament d’Àger, que ha permès oferir un espai de residència a aquests nois i noies que durant l’estiu viatjaran pels diferents municipis d’aquesta ruta de la transhumància per adequar-la.

 Els treballs de recuperació d’aquesta via cabanera al seu pas per Àger s’han combinat amb activitats que el consistori ha organitzat per tal que aquests nois i noies s’integrin al municipi i puguin conèixer-ne l’entorn i els espais més emblemàtics. D’aquesta manera, durant els matins s’han dedicat a netejar l’antiga cabanera amb l’eliminació de pedres i brossa del camí, i durant les tardes han tingut lloc les activitats.

Aquest dijous, el grup de treball ha arribat a Àger i els seus integrants han pogut compartir una estona un pastor del municipi que els ha donat a conèixer la seva feina diària i les particularitats dels treballs rurals i, aquest divendres, han fet visita guiada a la Col·legiata de Sant Pere i també han tingut un temps d’esbarjo a les piscines d’Àger.

 Els nois i noies van iniciar el seu recorregut des de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, han fet parada a Balaguer i a les Avellanes i Santa Linya i aquest dissabte, després de passar dos dies a Àger, surten cap a Sant Esteve de la Sarga per continuar amb el projecte arreu de la ruta.

 

La ruta de la Transcabanera

Aquest projecte té l’objectiu de recuperar la ruta transhumant de Linyola fins al municipi i Taüll, anomenada la Ruta de la Transcabanera. Es tracta d’un recorregut d’uns 142 quilòmetres, que seguien els pastors d’ovelles entre la Vall de Boí i els pobles del Pla d’Urgell, que passa per 5 comarques i 23 municipis. El projecte té la voluntat de crear un nexe entre el pla i la muntanya que posi en valor el món rural, amb accions contra el despoblament i per conservar la biodiversitat.