Àger acull ‘Embruix’, una jornada dedicada a les bruixes amb conferències, col·loquis i un cercle de dones
DIMARTS 29 JUNY 2021
S’ha celebrat al conjunt monumental de la Col·legiata de Sant Pere
Àger ha acollit aquest cap de setmana 'Embruix', una jornada dedicada a les bruixes que ha comptat amb una conferència, un col·loqui i un cercle de dones amb l'objectiu de convertir-se en un punt de trobada per promoure projectes d'investigació, sensibilització, formació i divulgació en matèria d'igualtat de gènere, promoció i defensa dels drets de les dones, projectes que impulsin i visualitzin el paper de les dones i el feminisme a la història, la cultura i la societat.
La jornada s’ha desenvolupat al conjunt monumental de la Col·legiata de Sant Pere d'Àger, aquest dissabte, 26 de juny, a la tarda. S’ha iniciat amb la conferència 'Bruixes a Catalunya: el cas de la Noguera', a càrrec de Pau Castell, historiador i professor de la UB, especialitzat en la història de la cacera de bruixes. En acabar, ha tingut lloc el col·loqui 'Bruixa i gènere, recerques en perspectiva de gènere', amb Núria Morelló, antropòloga i historiadora dedicada a la recerca oral sobre bruixes a les Terres de Ponent, i també amb Ivet Eroles que ha ofert la seva visió recollida al llibre 'Dones al marge. Bruixes i altres històries d'estigma i oblit'.
Els actes han finalitzat a la nit, amb el Cercle de Dones de Feminitat Alquímica amb Nefershu. Es tracta d'una activitat participativa que proposa un ritual a través de la dansa, el cant, la música, banys de so, oracles, l'art intuïtiu, l'aromateràpia vibracional, la ciclicitat femenina, la lluna i la seva influència, la sensibilitat, el moviment conscient, la meditació, relaxació, integració, visualització i connexió.
La iniciativa
'Embruix' és una iniciativa promoguda i impulsada per l'Associació de Dones de la Vall d'Àger arran de la campanya que va propulsar la revista Sapiens 'No eren bruixes, eren dones', per dignificar les dones jutjades i executades per bruixeria a Catalunya. L'Ajuntament d'Àger es va adherir al manifest d'aquesta campanya, que busca recupera la memòria d'aquelles dones innocents sense prejudicis ni falsedats, promoure'n la reparació i dignificar-les per mitjà d'actes de desgreuge per tot el territori i reivindicar totes les dones que han estat reprimides al llarg de la història.
Arran de l'adhesió, l'Associació de Dones de la Vall d'Àger va plantejar al consistori un acte de desgreuge, recollit a la mateixa campanya, a través d'una moció que es va aprovar en Ple aquest mes de juny i, al mateix temps acompanyar aquest acte de desgreuge amb una jornada que complementés i donés a conèixer la temàtica a fons. La jornada, a més a més, també serveix per fomentar la participació de les dones en àmbits socioculturals, per fomentar el teixit associatiu d'entitats de dones del territori, intercanviar experiències i desenvolupar accions conjuntes i de trobada entre les dones d'Àger.